Ozon; özellikle su endüstrisinde kullanılan antimikrobiyal bir maddedir. Etkili ve kalıntı bırakmayan dezenfektan olduğu için birçok dezenfeksiyon işleminde aktif rol oynar. Bakteri ve küf gibi mikroorganizmaların neden olduğu hastalıkların önlenmesinde çok faydalıdır.
Su sebilleri dışarıdan bakıldığında hijyen gibi görünse de iç ve dış nedenlerle bakteri üremesi söz konusudur. Halka açık alanlarda kullanılan su sebilleri bulaşıcı hastalık riski de taşımaktadır.
Su sebillerinde kullanım sıklığından dolayı, dağıtıcıların dezenfeksiyonu göz ardı edilir veya kimyasallarla dezenfekte edilir. Kimyasal maddelerin sağlığa zararlı olduğu ve kalıcı hasara neden olabileceği gösterilmiştir ve bunların kullanımı birçok ülkede yasaklanmıştır. Ozon sistemi ile dezenfeksiyonun klora göre % 52 daha etkili olduğu görülmektedir. % 99,9 dezenfeksiyon, bağışçıları dezenfekte etmek için taşınabilir bir ozon sistemi ile birlikte gelir.
Su sebillerinde temizlenmediklerinde sağlığı etkileyen gözle görülür veya görünmez kirlilik, bakteri, virüs ve mikroorganizmalar bulunmaktadır. Gözle görülür kir tozu, bakteri dolaşımı vb. İstenmeyen partiküller mekanik temizlik ile ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Sistem daha sonra doğanın en güçlü dezenfektanı olan ve kalıntı bırakmayan ozon gazı ile dezenfekte edilmelidir.
Araştırmalar, su depolarının % 98'inin halk sağlığı riski oluşturduğunu buldu. Uzun süre temizlenmemiş ve dezenfekte edilmemiş su depolarında fiziksel ve kimyasal kirlenme meydana gelir ve sudaki mikroorganizmalar aktivitelerini arttırır.
Bu durumun bir sonucu olarak kamplarda tifüs, kolera, dizanteri, mide ve göz enfeksiyonları gibi hastalıklar ortaya çıkar.